07.05.2009

Råtan silmät peilattiin toiseen kertaan torstaina. Tällä kertaa peilauksen tehnyt lääkäri oli nähnyt sen verran paljon linssiluksaatio & laisiaisen rappeuma potilaita, että rohkeni tehdä arvion Råtan taudin etenemisestä.

Diagnoosi oli sama: vitreus degneraatio molemmat silmät ja lasiaisvuoto oikeassa silmässä. "Molemmat lasiaiset vettyneet, oikeassa etukammiossa lasiaisvuotoa.Lasiaisessa keskellä tiivistymiä. Linssi täysin stabiili." Tuohon lauseeseen sisältyi sekä tosi hyviä uutisia että huonojakin.

Hyvät uutiset ensin. Tenttasin lääkäriltä linssiluksaation mahdollisuutta ja tämä totesi, että tällä hetkellä linssit ovat stabiilit eli eivät ole irtoamassa! Täysin mahdotonta se ei tietenkään ole, mutta ei nyt näytä todennäköiseltä. Pahin skenaario silmien osalta jää siis todennäköisesti toteutumatta!!! Suunnaton helpotus!

Huonot uutiset: tiivistymät lasiaisessa haittavat näköä. Lääkäri totesi, että, jos Råtta olisi ihminen ei se enää lukisi tai ajaisi autoa ja olisi jo leikattu ajat sitten. Koira on joka tapauksessa likinäköisempi kuin ihminen ja harvoin tekee mitään, mihin tarvitsee niin tarkkaa näköä. Koiran kohdalla on mahdoton sanoa, miten tiivistymät vaikuttavat näköön, kun ei se osaa itse kertoa. Tiivistymät joka tapauksessa vaikuttivat jo silmäpeilaamiseenkin, lääkäri joutui katsomaan eri kulmista, jotta näki tiivistymien ohi. Lasiaisen rappeumassa ilmenee myös kaihia sekundäärisenä tautina. Sitä ei Råtalla näkynyt. Eli silmäpeilaukset vuoden välein ja koiraa pitää tarkkailla ja tulla lääkäriin jo aiemmin, jos esim käytös muuttuu, koira törmäilee jne. Normaalia elämää tulee ja saa viettää :)

Tenttasin lääkäriä myös sairauden synnystä. Rappeuma saattaa syntyä voimakkaan tulehduksen seurauksena, mutta tulehduksesta jää jälkiä silmiin, eikä Råtan silmissä ollut merkkejä tulehduksista. Eli geeniperäistä sairaus todennäköisesti on.

Ja lääkäri sanoi, että on törmännyt myös muihin rotuihin, joissa esiintyy jonkin verran pelkkää lasiaisen rappeumaa & lasiaisvuotoa ilman, että siitä olisi kehittynyt linssiluksaatio. Toisin kuin joillakin terriereillä, kiinanharjakoirilla yms., joilla taudit on todettu perinnöllisiksi ja niillä on selvä yhteys toisiinsa, ts. lasiasivuoto on usein merkki alkavasta linssiluksaatiosta.

Råtta ögonlystes igen i går av en ögonspesialist från södra Finland. Diagnosen var densamma: vireus degneration i båda ögon och glaskroppsframfall i högra ögat. Degneration påverkar hennes syn och kan orsaka starr som sekundära sjukdomar.  Ögonspesialisten sade att Råttas linser är helt stabila och hon trodde inte att Råtta kommer att drabbas av linsluxation! Det var härligt att höra!!!!