05.02.2010

Tammikuussa peilautin Råtan kolmannen kerran ja siinä sivussa myös Tiltun.

Råtan diagnoosi: "Molemmissa etukammiossa lasiaisvuoto , lasiainen vettynyt, juosteinen ja paikoin tiivistymiä, linssit stabiilit. Vitreus degneraatio." KoiraNetissä lukee "Lasiaisen rappeuma, todettu."

Tiivistymät hankaloittivat peilausta niinkuin edelliselläkin kerralla. Erona edelliseen kertaan oli se, että nyt laisiaisvuotoa on nyt molemmissa silmissä. Hyvää oli se, että linssi ovat stabiilit eikä sekundäärisä muutoksia ole tullut!

Tiltun diagnoosi: "Semili atrofia verkkokalvoilla, ei merkitystä. (Ikään viittaavaa.) Tumca vasen. Lentis jäänteitä takakaps., ei merkitystä. Puncta atresia OD: ikään viittaava klo 11 eqvator. karaktra, e merkitystä. = kyynelkanavan (ala-) aukot puuttuvat."

KoiraNetissä lukee: "Ei perinnöllisiä sairauksia".

Selkokielellä: alhaalla ei ole kyynelkanavia ollenkaan. Lääkärin mielestä vaiva on todennäköisesti perinnöllinen, mutta ei jalostuksesta sulkeva, jos yhdistemässä toisella on kaikki kyynelkanavat. Tiltu on pärjännyt hyvin pelkillä yläkyynelkanavilla.

Muut olivat sikiöaikaisia jäänteitä ja iän mukanaan tuomia muutoksia, mitkä vaikuttavat mm. hämäränäköön. Ikäisekseen Tiltulla oli lääkärin mukaan kuitenkin nuorekkaat silmät!